Adviseren

Internet kan je goed gebruiken om beter te worden in adviseren. Hierdoor wordt je vakkennis beter benut en aanbevelingen beter geïmplementeerd. Dit zorgt ervoor dat je eerder door de klant als partner wordt gezien, maar ook zal je netwerk uitbreiden en neemt je invloed toe waardoor je weer meer opdrachten krijgt.

Het is belangrijk dat een adviseur meer kwaliteiten heeft dan alleen de vaktechnische deskundigheid. Zo is het bijvoorbeeld fijn wanneer je jezelf kan inleven in de situatie van de ander, maar ook dat je gebruik maakt van doeltreffende communicatie. Daarnaast is het verstandig om op zijn tijd een zelfreflectie te maken over jouw kennis, houding en kunde. Hierbij kan je gebruik maken van reflectieve vragen als: “Wat wil ik bereiken?” of “Hoe kijkt een klant hier waarschijnlijk naar?”.

Het belangrijkste voor een adviseur, is dat je de emoties van de ander herkent en daar dan ook op kan inspelen. De relatie tussen klant en adviseur speelt een hele belangrijke rol, net zoals bij onderhandelen.

Naast het inhoudelijk adviseren kan je ook gebruikmaken van procesadvisering. Hierbij wordt ervan uitgegaan dat de klant het grootste gedeelte van het inhoudelijke inzicht heeft. Edgar Schein heeft tien punten gemaakt over hoe je procesadvisering het best kan gebruiken. Als eerste is het belangrijk je altijd helpend op te stellen en daarmee onder andere te luisteren naar de klant. Vervolgens moet je altijd voeling houden met de huidige werkelijkheid. Wat gaat er in jezelf en de klant om en wat speelt zich in de realiteit van de klant en het klantsysteem af. Als derde is het belangrijk om je onwetendheid bloot te leggen. Wat zijn dingen die je weet en wat zijn dingen die je niet weet. Ook is alles wat je doet een interventie. Zo levert elke interactie diagnostische informatie op en heeft het gevolgen in het klantsysteem. Als vijfde is de klant eigenaar van het probleem en de oplossing. Hierbij is het belangrijk om zelf geen oplossingen te geven, maar het probleem bij de klant te houden en zelf inzichten te geven. Als zesde is het belangrijk om het natuurlijke verloop te respecteren en dus met de stroom mee te zwemmen. Ook is timing cruciaal en moet je dus de juiste timing zien te vinden om bepaalde inzichten over te brengen op de klant. Als achtste moet je constructief opportunistisch zijn met confronterende interventies. Bouw bijvoorbeeld voort op positieve zaken. Vervolgens moet je altijd in je achterhoofd houden dat fouten onvermijdelijk zijn. Leer van je fouten en wees voorbereid op eventuele ongewenste situaties. Als laatste is het belangrijk dat wanneer je twijfels hebt, je dit bespreekt en benoemt wat je ziet of denkt.

Ook kan je een interview gebruiken om advies op te stellen. Hierbij moet je jezelf goed voorbereiden en vragen bij de hand hebben. Maar ook ervoor zorgen dat wanneer je opnameapparatuur hebt, je weet hoe je deze moet gebruiken en ze het dus ook doen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je zelf meer luistert dan praat, en dat je vragen duidelijk zijn voor de ander. Wanneer je vragen stelt, houd je eigen mening dan achterwege en zorg ervoor dat je rekening houdt met de ander. Ook is het belangrijk dat je het idee geeft aan de ander dat je plezier beleeft aan het interview. Daarnaast is het minder verstandig om dubbelzinnige vragen, vragen met vaktermen, sturende vragen en lange vragen te stellen. Daarnaast wanneer een antwoord tekstueel niet volledig duidelijk is, kan je verhelderende vragen stellen.

Wanneer je begint met het interview hoor je jezelf eerst voor te stellen en moet je letten op je houding. Leg bijvoorbeeld uit waar het interview over gaat en vraag of de ander anoniem wil blijven. Hierbij kan je gelijk vragen of het interview eventueel opgenomen mag worden. Wanneer je respondent antwoordt op vragen is het belangrijk om waardering te tonen. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaamstaal de indruk wekt dat je graag wil horen wat de ander te vertellen heeft.

Aan het eind van het interview kan je de vragen kort samenvatten en er een conclusie uit trekken. Hierbij geef je de ander nog een kans om dingen te verbeteren wanneer jouw opvatting anders is dan de respondent misschien bedoeld had.